Friday, January 12, 2018

Perihal Gitar

Latihan Tabs, Skala Dan Akor Gitar Kitare eshte nje instrument muzikor i cili zakonisht ka gjashte vargje. Tingujt projektohen ose ne menyre akustike, duke perdorur nje kuti te zbrazet prej druri ose plastike dhe druri (per nje kitare akustike), ose permes perforcuesit elektrik dhe nje altoparlanti (per nje kitare elektrike). Zakonisht luhet me zhurmimin ose prerjen e vargjeve me gishta, gishtin e madh ose thonjte e dores se djathte ose me nje berthame, ndersa fretting (ose shtypur kunder frets) strings me gishtat e dores se majte. Kitaristi eshte nje lloj akordofoni, tradicionalisht i ndertuar nga druri dhe i lidhur me gure, gozhde, najloni ose struki celiku dhe i dalluar nga akordofone te tjere nga ndertimi dhe akordimi i saj. Kitaristi modern u parapri nga gitaristi, vihuela, kitare me kater kurse te Rilindjes dhe kitare barok prej pese kurseve, te cilat kontribuan ne zhvillimin e instrumentit modern me gjashte rreshta. Ka tre lloje kryesore te kitare akustike moderne: kitare klasike (kitare najloni), kitare celiku akustike, dhe kitare archtop, e cila nganjehere quhet "kitare jazz". Toni i nje kitare akustik prodhohet nga vibrimi i strumbujve, i perforcuar nga trupi i zbrazet i kitare, i cili vepron si nje dhome rezonante. Kitares klasike shpesh luhet si nje instrument solo duke perdorur nje teknike gjitheperfshirese te gishtit, ku secila varg shuhet individualisht nga gishtat e lojtarit, ne krahasim me te qenit strummed. Termi "gisht-picking" gjithashtu mund te referohet ne nje tradite te vecante te popullit, blues, bluegrass, dhe kitare te vendit duke luajtur ne Shtetet e Bashkuara. Kitaristi akustik bas eshte nje instrument i ulet qe eshte nje oktave nen nje kitare te rregullt.

Kitarat elektrike, te paraqitura ne vitet 1930, perdorin nje perforcues dhe nje altoparlant qe te dyja e bejne zerin e instrumentit te mjaftueshem per interpretuesit dhe auditorin, dhe duke pasur parasysh se prodhon nje sinjal elektrik kur luhet, qe mund te manipuloje dhe te formesoje ne menyre elektronike toni duke perdorur nje barazues (p.sh., kontrollet e basit dhe te trefishte) dhe nje shumellojshmeri te madhe te njesive te efekteve elektronike, ato me te perdorura qe jane shtremberim (ose "mbingarkese") dhe reverb. Kitarat e amplifikuar te hershem perdoren nje trup te zbrazet, por nje trup i ngurte druri u gjet me i pershtatshem gjate viteve 1960 dhe 1970, pasi qe ishte me pak i prirur ndaj reagimeve akustike te padeshiruara "ulerites". Ashtu si me kitarat akustike, ekzistojne nje numer tipash te kitarave elektrike, duke perfshire kitarat hollowule, kitarat archtop (perdoren ne kitare jazz, blues dhe rockabilly) dhe kitarat e ngurta trupore, te cilat perdoren gjeresisht ne muziken rock. Fuqia e zerit dhe zerit me ze te fuqishem dhe te zerit te kitare elektrike qe luhet nepermjet nje amplifikatori kitare ka luajtur nje rol kyc ne zhvillimin e muzikes blu dhe rock, si nje instrument shoqerues (duke luajtur riffa dhe akorde) dhe duke luajtur solo ne kitare dhe ne shume subgenres rok, sidomos muzike metalike te renda dhe rock punk. Kitare elektrike ka pasur nje ndikim te madh ne kulturen popullore. Kitare perdoret ne nje shumellojshmeri te gjere te zhanreve muzikore ne mbare boten. Ajo njihet si nje instrument primar ne zhanret si blues, bluegrass, vendi, flamenco, folk, jazz, jota, mariachi, metal, punk, reggae, rock, soul dhe shume forma te pop. Perihal Gitar